Vice

Pored Grčke, Srbije i Rumunije, medijska platforma VICE uspostaviće aktivnosti i u Rusiji, Češkoj, Mađarskoj, Bugarskoj, Sloveniji, Slovačkoj i Hrvatskoj

Širenje mreže aktivnosti dolazi nakon rasta koje je partnerstvo između dva medija ostvarilo među populacijom 18-34 godina od 29% u Grčkoj, 42% u Srbiji i preko 50% u Rumuniji.

Medijska platforma VICE objavila je da će proširiti mrežu svojih aktivnosti širom većeg dijela Istočne Evrope, u saradnji sa Antena grupom, što će kompaniji omogućiti da ostane lider među medijskim platformama za mlade.

VICE će pokrenuti nove produkcijske operacije za kreiranje i distribuciju jedinstvenog programa na teritoriji Rusije, Češke Republike, Mađarske, Bugarske, Slovenije, Slovačke i Hrvatske. VICE je već ranije ostvario snažan uticaj na teritoriji Istočne Evrope, uključujući i značajno prisustvo ove medijske platforme u Grčkoj, Srbiji i Rumuniji.

Šejn Smit, ko-osnivač i generalni direktor VICE-a: „VICE je u Istočnoj Evropi otkrio tržište nevjerovatnog potencijala. Zašto? Zato što mladi ljudi iz tog dijela svijeta žele da vide sadržaj koji ih zanima – bilo da su u pitanju vijesti, životni stilovi ili reportaže – uobličen na način na koji oni gledaju na svijet. A samo nekoliko medija im nudi tako nešto. Antena grupa je savršen partner za ovakav poduhvat, jer su stručni za uočavanje nijansi prisutnih na lokalnom medijskom nebu, i u potpunosti razumiju ono što mi radimo u VICE-u.“

Teodor Kirijaku, vlasnik i generalni direktor Antena grupe, internacionalne medijske grupacije: „Naše partnerstvo sa medijskom platformom VICE predstavlja pravi uspjeh jer ova medijska kompanija ima jedinstven nastup i poput magneta privlači mladu publiku. Mi u ovo partnerstvo unosimo snagu i široku mrežu gledalaca koja se proširila velikom brzinom. Kroz mrežu objedinjenih aktivnosti, predstavljamo idealnog partnera za sve digitalne kompanije koje žele da prošire svoje poslovanje na teritoriji Istočne Evrope, kao i da ostvare brz razvoj i postignu uspjeh“.

VICE i Antena grupa su prvo partnerstvo ostvarili 2014. godine, osnivanjem platforme VICE Grčka. Ovaj zajednički poduhvat doveo je do otvaranja kancelarije koja radi non-stop kako bi osmislila lokalne vijesti, program vezan za kulturu i životne stilove, koji se emituju kako na TV stanicama tako i putem interneta. Lokalni sadržaj pokriva širok raspon tema, od onih ozbiljnih, kao što su evropska dužnička kriza i položaj sirijskih izbjeglica, do kulture i reportaža o životnim stilovima koji se odnose na noćni život Atine i svakodnevne aktivnosti mladih u Grčkoj.

Partnerstvo je zabilježilo značajan porast prisustva među jedinstvenim korisnicima, bilježeći udio od 29% u Grčkoj među mladima uzrasta 18-34 godine. VICE danas producira emisije koje se emituju u okviru dnevnog televizijskog programa, a producirao je osam specijala u trajanju od po 45 minuta za potrebe mreže.

Sličan poduhvat su VICE i Antena grupa započele novembra 2014. u Srbiji, ostvarivši udio od 33% među televizijskom publikom uzrasta 18-34 godine. Baš kao i u Grčkoj, poduhvat je ostvario profit već u prvoj godini poslovanja.

VICE je do sada u regionu objavljivao svoje sadržaje putem četiri kanala koja su u vlasništvu Antena grupe: Antenna TV (Grčka), Prva TV (Srbija), B92 TV (Srbija) i Prva TV (Crna Gora). U periodu 2014-2015, 175 sati materijala emitovano je putem FTA kanala u regionima gdje su VICE i Antena grupa ostvarile partnerstvo. U istom periodu, na teritoriji gore pomenutih regiona producirano je 220 sati video materijala, uključujući i lokalne i licencirane sadržaje, a objavljeno je više od 8.200 članaka na lokalnim jezicima.