Prognani - Sejit i Šura

RADNIM DANIMA U 17:15

"Prognani - Sejit  i Šura" jedna je od najambicioznijih turskih serija svih vremena. 

Snimljena prema bestseler romanu Nermin Bezmen, odvešće gledaoce u doba ruskog cara NIkolaja II, pripovedajući istinitu priču koja ostavlja bez daha.

Priča o ljubavi između poručnika Kurta Sejita, sina bogatog zemljoposednika turskog porekla Mirze Eminova, i prelepe Šure, koja potiče iz porodice ruskih aristokrata, i problemima koje donose rat i neslaganje njihovih porodica sa njihovom vezom.

Budući da je Kurt Sejit bio poručnik u vojsci Cara Nikolaja boljševici su ga osudili na smrt. Zbog toga ni on a ni njegova ljubav Šura sada nisu sigurni u Rusiji. Uprkos protivljenju njihovih porodica, ljubavnici kreću na opasno putovanje preko Crnog mora, kako bi potražili utočište u Istanbulu tokom zadnjih dana Otomanskog carstva. Tamo će biti prinuđeni da počnu sve ispočetka i da se bore za svoju ljubav protiv svojih porodica, očekivanja društva i istorijskih događaja. Oni shvataju da ne mogu ponovo da se rode, da vrate sve što su izgubili: porodicu, dom, njihovu prošlost, pa pokušavaju da čežnju za prošlim danima odagnaju koristeći uzajamnu ljubav...

Snimanje prve sezone počelo je u Rusiji, a osim u Turskoj, neke scene snimane su u Ukrajini i Bugarskoj.

U seriji igra fantastična glumačka ekipa. Glavna muška uloga poverena je turskom Bredu Pitu, miljeniku žena, Kivanču Tatlitugu, koga smo imali prilike da gledamo kao Mehmeta u seriji “Gumuš” i Behlula u seriji “Zabranjeno voće”. On za ulogu Sejita dobija 22.000 evra po epizodi što ga čini najplaćenijim turskim glumcem. Uloga Šure poverena je naizgled krhkoj Farah Zejnep Abdulah zvezdi serije “Kako vreme prolazi”.

Produkcija je angažovala dva profesora istorije iz Rusije i jednog iz Turske, kako bi serija verno dočarala istorijske činjenice.

 

Više o likovima:

Kurt Sejit (Kivanč Tatlitug)

Kurt Sejit je sin turske plemićke porodice sa Krima. Kao I njegov otac, I on je častan oficir u ruskoj vojsci, veran svome caru. Sanja o započinjanju života u domovini pošto završi vojnu službu. Njegov život potpuno se menja kada upozna Šuru.

Šura (Farah Zejnep Abdulah)


Šura je prelepa devojka, najmlađa ćerka bogate ruske porodice. Na svom prvom balu upoznaje Sejita i zaljubljuje se na prvi pogled. Ljubav ugrožena intrigama samo je pojačavala osećanja Sejita i Šure. Ona uz ljubav prema Sejitu vrlo brzo sazreva i postaje strastvena žena, puna samopouzdanja.

Petro Borinski (Birkan Sokulu)
Petro potiče iz bogate i moćne plemićke porodice. Sejita je upoznao još u detinjstvu, kada su obojica bili polaznici vojne škole. Petro je već tada imao potrebu da se nadmeće sa njim. Bezazleno nadmetanje vremenom se pretvara u skriveno neprijateljstvo, kada Sejit primora Petra da napusti vojsku zbog neoprostive greške na bojnom polju. Sejitova ljubav prema Šuri samo će povećati Petrovu mržnju , koji će glumeći mu prijatelja na sve načine pokušavati da ih razdvoji.

Dželil Kamilof (Ushan Čakir)
Dželil je Sejitov najbolji prijatelj od detinjstva, ali i saborac u vojsci. Zaljubljen je u Tatju, primabalerinu Boljšoj teatra. Iako sanja o venjčanju sa njom revolucija mu menja planove. Sejit i Šura biće uz njega tokom putovanja iz Rusije u Istanbul. Iako slomljenog srca zbog svega što je ostavio u Rusiji, Dželil će nastaviti svoj život i biće veran saveznik Sejitu i Šuri.

Guzide (Elčin Sangu)
Guzide živi sa sestrom pored imanja Sejitove porodice. Život joj se menja onoga dana kada upozna Dželila. Iako su jedva progovorili jedno sa drugim ona se zaljubljuje u njega i od tog trenutka mašta o njemu. Putevi im se ukrštaju s vremena na vreme, a tužna ljubavna priča čeka ih upravo u Istanbulu.

Baronica Lola (Asli Ordžan)
Baronica je Sejitova bivša devojka. Udovica, koja uživa ugled u društvu zahvaljujući tituli bivšeg supruga. Svi znaju da je zavodnica, zbog čega ljudi iz visokog društva pomalo zaziru od nje, ali je ipak rado pozivaju na prijeme. Lola je besna kada sazna da je Sejit zaljubljen u Šuru i učiniće sve da ih rastavi. Pošto isti plan ima i Petro njih dvoje će pomagati jedno drugom.

Valentina (Seda Guven)
Valentina, Šurina sestra, je prefinjena I dostojanstvena dama, kojoj su porodica I ugled u društvu na prvom mestu. Šurina ljubav prema Sejitu uzburkaće joj život I poremetiti savršenu uravnoteženost. Ona će, prateći sestrinu ljubavnu priču, naučiti mnogo o ljubavi, gubitku I hrabrosti. Upravo će je sestra podstaći da izazove sudbinu I u toku rata se uda za svog verenika Barona Konstantina. Iako se putevi dve sestre često razilaze sudbina će ih spojiti u Istanbulu.

Tatja (Eva Dedova)
Tatja, poreklom iz umetničke porodice, postala je najpopularnija ruska balerina. Zaljubljuje se u Dželila onoga trenutka kada su se upoznali u Moskvi. Tatja postaje blizak prijatelj Sejita i Šure. Rizikuje sve zbog ljubavi i upušta se u opasnu avanturu sa Dželilom.